Karahi Gosht ~ Urdu & English Recipe
اجزاء
گوشت ڈیڑھ کلو گرام (مٹن یا بیف)
ادرک ڈیڑھ چھٹانک (باریک کَٹا ہوا)
لہسن چار چائے کے چمچ (پسا ہوا)
مکھن چھ اونس
کوکنگ آئل تین چوتھائی کپ
ٹماٹر ایک پاؤ
ہری مرچ بارہ عدد (کَٹی ہوئی)
دہی ایک کپ
اخروٹ پچاس گرام (باریک کٹے ہوئے
بڑی اور چھوٹی الائچی آدھا چائے کا چمچ (پسی ہوئی)
ہرا دھنیا حسبِ ذائقہ
نمک حسبِ ذائقہ
لال مرچ حسبِ ذائقہ
گرم مصالحہ ایک چائے کا چمچ (پسا ہوا)
سبز الائچی چار سے چھ عدد (ثابت)
پانی حسبِ ضرورت
ترکیب
گوشت کو چھوٹی چھوٹی بوٹیوں میں کاٹ لیں۔
گوشت کو لہسن دو گلاس پانی اور ایک چمچ نمک ڈال کر پکنے کےلئے رکھ دیں۔
جب گوشت میں پانی تھوڑا سا رہ جائے تو اس میں مکھن، تیل، ادرک، ہری مرچ، نمک، لال مرچ پاؤڈر اور پسا ہوا گرم مصالحہ بھی ڈال دیں۔
پانچ منٹ پکنے دیں پھر دہی پھینٹ کر ڈال کر دیں۔
دہی خشک ہو جائے تو ٹماٹر کاٹ کر مزید کچھ دیر بھونیں۔
کڑاہی گوشت جب تیار ہو جائے تو ہرا دھنیا اور سبز الائچی ڈال کر پیش کریں۔
(Mutton with green unripe mangoes)
Ingredients:
1/2 kg mutton
5 medium onions (chopped)
I large kairi (cut into large cubes)
2 large tomatoes ( chopped)
Oil- 1/2 cup
2 tbsp. ginger garlic paste
1tbsp. Red chilli powder
Salt- 1 tbsp.
Turmeric powder- 1/2 tsp (haldi)
Coriander powder- 1 tbsp. (dhaniya)
Green chillies- 5-6 (chopped)
Feugreek leaves (methi leaves)- 10 gm
Coriander leaves (kothimeer) - 10 gm (chopped)
Water- 1/2 cup
Procedure:
1. In a preassure cooker heat oil, add chopped onions and fry until it starts browning.
2. Now add the salt, gg paste, and all other dry spices. Mix well and fry for another minute.
3. Add the mutton and sauté well for 2-3 mins.
4. Add the kairi, tomatoes, fenugreek leaves and water. Sauté for another minute. Cover with the lid and cook until 5-6 whistles.
5.Turn off the stove, take off the cooker from heat and leave it on the counter for about 10 mins until all the pressure is released.
6. Finally, open the lid, add the chopped green chillies and coriander. Serve.
0 comments: