Gajar Ki Kheer ~ Urdu




گاجر کی کھیر

اجزائے ترکیبی اور اشیائے ضروریہ

گاجر ۔ دو کلو گرام ۔ اچھی طرح دھو کر کش کی ہوئی

چاول ۔ ایک پاؤ

دودھ ۔ ڈیڑھ کلو گرام

بادام حسب ذائقہ۔ بادام کو بھگو کر ان کے چھلکے اتار لیے جائیں

پستہ ۔ حسب ذائقہ

الائچی ۔ باریک پسی ہوئی آدھا چائے کا چمچ

برفی ۔ ایک پاؤ

کیوڑا ۔ ایک چوتھائی چائے کا چمچ

شکر یا چینی حسب ذائقہ

بنانے کا طریقہ اور تیاری کے مراحل

کھیر پکانے سے تقریبا ایک گھنٹہ قبل چاولوں کو اچھی طرح صاف کر کے پانی میں بھگو کر رکھ دیں۔ ایک پتیلے میں دودھ ڈال کر ہلکی آنچ پر چڑھا دیں۔ جب دودھ اچھی طرح ابلنے لگے تو اس میں بھیگے ہوئےچاول ڈالتے جائیں اور چمچے کی مدد سے دودھ کو ہلاتے جائیں۔ چاول ڈال کر تھوڑی دیر پکنے دیں اور پھر اس میں کش کی ہوئی گاجریں شامل کر کے اسے تقریبا پون گھنٹے کے لیے پکنے کے لیے چھوڑ دیں، پون گھنٹے کے بعد کھیر گاڑھی ہونا شروع ہو جائے گی ۔ اب اس میں چمچ چلانا شروع کریں اور برفی اور شکر اس میں شامل کر دیں۔ شکر یا چینی آخر میں شامل کرنے کا فائدہ یہ ہو گا کہ کھیر دیگچی کے پیندے میں نہیں لگے گی کیوں کہ چینی کی یہ خاصیت ہے کہ وہ جلد جل جاتی ہے۔ اب اتارنے سے کچھ دیر قبل اس میں بادام، پستے اور پسی ہوئی الائچی کے ساتھ تھوڑ سا کیوڑا ڈالیں اور ڈھکن اچھی طرح بند کر کے آگ بند کر دیں۔

پیش کرتے وقت ثابت بادام اور پستے سے بھی سجایا جا سکتا ہے۔ تاہم اگر پستے اور چینی کو بلنڈر کی مدد سے تھوڑا سا پیس لیا جائے اور اس کی مدد سے کھیر پر خوبصورت نقش و نگار بنا لیے جائیں تو ذائقے کے ساتھ ساتھ منظر بھی دلکش ہو جاتا ہے ۔

0 comments:

Uzbek Pulao ~ Urdu


ازبکی پلاؤ

بسم الله الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ
السلام علیکم ورحمتہ اللہ و برکاتہ

اجزاء:



چکن ايک عدد بارہ ٹکڑے کرواليں
چاول ايک کلو (دھو کر ) بيس منٹ کے لئے بھگو ديں
کابلی چنے ايک پيالی (اُبال ليں) کشمش دو کھانے کے چمچ
گاجر تين عدد
لہسن ادرک پسا ہوا ايک کھانے کا چمچ
سياہ زيرہ ايک چٹکی
کالی مرچ بارہ عدد
پياز چار عدد
ہری مرچ چار عدد
سفيد سرکہ ايک کھانے کا چمچ

نمک حسبِ ذائقہ
کوکنگ آئل ايک پيالی





ترکیب:

ايک ديگچی ميں آئل ڈال کر پياز گولڈن براؤن کر کے دھی نکال ليں-دھی پياز ميں چکن،ادرک لہسن،سياہ زيرہ،اور کالي مرچ ڈال کر بھون ليں-جب پانی خشک ہو جائے تو اُبلے چنے،چاول اور دھی کشمش ڈال کر ہلکے ہاتھ سے تھوڑا بھون کر پانی ڈال ديں،پاني اتنا ڈاليں کہ چاول ايک انچ ڈوبے رہيں-سرکہ بھی ساتھ ڈال ديں،جب چاول کا پانی خشک ہو کر دم پر جائے تو ديگچی توے پر رکھ ديں اوپر سے دھی بچی ہوئي پياز،اور کشمش اور گاجر بھی فرائی کر کے ڈال ديں. (گاجر فنگر چپس کی طرح کٹی ہو) جب بھاپ آجائے تو مزيدار ازبکی پلاؤ تيار ہيں-







0 comments:

Thai Rice Urdu Recipe


تھائی رائس

چاول ابلے ہوئے دو پیالی
شملہ مرچ ایک عدد
لال مرچ کٹی ہوئی چائے کا ڈیرھ چمچ
چکن بون لیس آدھا کلو
کالی مرچ چائے کا آدھا چمچ
ٹماٹر دو عدد
نمک حسب ذائقہ
مایونیز کھانے کے دو چمچ
کریم چار چمچ
گاجر ایک عدد
ٹماٹو کیچپ/چلی ساس/سویا ساس
لہسن پسا ہوا کھانے کا ایک ایک چمچ
ہری پیاز ایک عدد
انڈے ابال لیں تین عدد
اسپیگٹیز آدھا پیکٹ
بند گوبھی ایک عدد
فرنیچ فرائز حسب ضرورت


ترکیب؛
تیل گرم کریں اس میں چکن ڈال کر بھونیں پھر اس میں لہسن، نمک، کٹی مرچ اور ٹماٹر ڈال کر پکائیں۔ جب ٹماٹر کا پانی خشک ہوجائے تو کالی مرچ، سویا ساس، چلی ساس اور ٹماٹو کیچپ ڈال کر بھونیں اور اس کو علحیدہ رکھ لیں۔
اب تمام سبزیوں کو بھی فرائی کرلیں۔ انہیں بھی علحیدہ رکھ دیں۔
اسپیگٹیز اور چاول بوائل کرلیں۔
مایونیز اور کریم مکس کرلیں۔
انڈوں کو گول سلائس میں کاٹ لیں۔
اب تمام چیزوں کو باری باری تہہ لگائیں۔
پہلے چاول پھر چکن پھر سبزیاں پھر انڈے، اسپیگٹیز، فرینچ فرائز، مایونیز اور چاہیں تو اوپر سے لہسن کا بگھار لگا لیں۔



0 comments:

China Grill, Dolmen Mall, Clifton


Its no secret that the Food Court at Dolmen Mall, Clifton, is by now a regular jaunt for our family, because we tend to do our groceries in bulk from the mega mart located on the floor below it, a.k.a Hyperstar.
Air conditioned and all-inclusive commodity-wise, and surprisingly boasting competitively economical prices, it is a great, one-stop place to get all your household and grocery shopping needs met under one roof.


Shopping there means we get to try out the Food Court rather regularly as well.
Above is the bird's eye, aerial view of the mall from the Food Court, which is on the second floor.
Right across, you can see Gun Smoke restaurant and advertisements for Fat Burger.

Of course that is not a head-less man! Duh. I just use good photo editing software to wipe out the identity of the people caught on camera (despite my best efforts to try to avoid shooting others). :P 
I included this picture to display the spaciousness of the Food Court. 

Shooting for a drama serial was going on in this section (on the raised wooden deck that is located right in front of the elevator).

The tables and chairs extend across almost the entire 2nd floor (with more branded eateries yet to open, such as Fat Burger and The Noodle House).
What I like best about eating here is the overall family-friendly atmosphere (lots of strollers, bawling infants, children running around, doting grandparents balancing little tots on their knees....you get the picture!) and the complete absence of loud music.
Rather nice high-chairs are also available for toddlers.

Anyway, One Potato Two Potato (a.k.a OPTP) is the food business attracting the longest customer queues nowadays at the Food Court of Dolmen Mall, Clifton.
However, we all know that burgers and fries are something we should not eat too regularly...at least those of us who are no longer 12 years old. :)
Which is why I almost always make a beeline for China Grill.

I really like the taste of the Chow MienFried Rice and curries at China Grill.

Peppercorn Shrimps: this is my favorite curry among all the ones that China Grill offers. 

This is the menu. For a more detailed look, you can visit their Facebook page.
I chose to order the Wok-a-Meal combo, which has 2 main entrees (curries), one side of either rice or noodles (chow mien - only available in chicken), and one soft drink. 
Price of Wok-a-Meal is Rs 399.
If you want Peppercorn Shrimps curry with your combo, you can add it to your meal for an additional Rs 70.

Recently they have started offering juices as well. 

My combo ready and served at the counter. Serving time is 10 minutes.
This whole thing cost Rs 640: Rs 470 for the combo (because I chose shrimps), plus Rs 190 for the additional Chow Mien(visible on the right).
Portion size is definitely not a plus point. However, the combo will fill you up adequately, insha'Allah.
And as I said, the taste and quality of ingredients is great!

 I counted. There were a grand total of seven shrimps in the Peppercorn Shrimp curry. The Kung Pao Chicken curry that is visible on the right side of the plate was hardly any different.
Sorry for sounding like such a cheapskate, but I actually want to use this blog to inform the readers what they will get for their money, even if the taste of all the items was great. Just don't expect a big portion size.

That being said, I love the way the Peppercorn Shrimp Curry lives up to its name and comes doused with coarsely chopped peppercorns, instead of pepper powder.

Please remember that almost all the fresh food that is available at the Food Court in Dolmen Mall is a bit on the steep side. You won't get anything substantial (i.e. a filling meal) for under Rs 400, that is for sure.

Exceptions are the fresh baked goods (such as croissants, breads and muffins), not to mention, the full roasted chicken that you can buy from the deli inside Hyperstar for only Rs 389 (no kidding!).
In addition to these, the Hyperstar deli also offers fried rice, vegetable noodles, samosa's, spring rolls, biyrani, cold salads, daal, chicken makhni, crispy fried chicken, and other desi foods. Not everything is always fresh, though. 

Note: outside food is not allowed inside the Food Court. Yes, if you want to eat at the Food Court, you must buy something from one of its vendors.
Go figure! :)

Verdict: I really like the food at China Grill, albeit the slightly steep rates. It is hitherto my favorite vendor there.















0 comments:

Yakhni pulao


yakhni pulao mean meat stock rice in which the meat is boiled with a lots of whole spices and water until soft.tradionally yakhni pulao is made of beef and beef stock which have more flavor. this recipe
is very flavor full and usually served with chana dal curry and salads.  



Serves 6                      
 yakhni pulao
Ingredients:
1/2 kg meat chicken or lamb cut in to pieces
5 cups water
3 cloves garlic crushed
1 tbsp ginger grated
2 large onion peeled and sliced
4 cloves
8 black pepper corns
1 cinnamon stick
2 bay leaves
3 green cardamom
1 tsp aniseeds
1tsp coriander powder
 1 tsp white cumin seeds
1 tsp black cumin seeds
1 tsp garam masala powder
Salt and pepper
1 large tomato chopped
1/4-cup canola oil
1 green chili
2 Tbs raisins
2 cups Pakistani basmati rice
Method:

Trim fats from the meat and wash with cold water.
Put water in a heavy based saucepan add meat   and ginger garlic and half of onion and all the spices bring to boil and than reduce the heat, cover and allow to cook the meat. Fry the onion until golden add tomatoes and stir add salt and pepper and add to the stock and let boil gently until the meat get cook and soft. Remove the meat in separate plate and strain   the stock   discard the spices add meat to frying pan and left over oil add garam masala and fry for 2 minutes add to stock and rice and raisins and let it cook till the water dries and rice done, you can cook it pot or rice cooker. Fluff up the rice with fork transfer serving dish. Note. Measure the stock 4-cup stock for 2-cup rice.




1 comments:

Spinach with Egg


This recipe is created and inspired by a pesheweri  village simple life . I remember visiting my village first of all when we reach there they catch the chicken and send it to cut and clean and  soak the  rice and start cooking tea . and spinach which they cook for their self adds eggs and home made butter to it for special touch . believe me  with a cold glass of home made butter milk which they called shumly and flat corn bread   is all you want .
So here you go a wonderful simple  spinach  from  my village to you.


Spinach with Egg.
Ingredients:
Fresh baby spinach 1 pound clean and cut.
3 tbsp canola oil.
4 cloves of garlic chopped
1 green whole chili
1/2 medium size onion chopped
1/4 tsp red chili flakes.
1/2 tsp cumin seeds
Salt and pepper
2 egg white 1 egg yolk

Method:


Steam the spinach drain the liquid if any and keep aside.

In frying pan, combine oil onion and cumin seeds and cook for 2 minutes on medium heat,


Add garlic chili and stir for 1 minute then add spinach and stir-fry for 3 to 4 minutes or until the spinach get tender.

 Add Salt and pepper and mix.

At the time when you serve spinach add egg stir and serve with corn bread and lassie











0 comments:

Aalu Matar Gosht ~ Video







0 comments:

Mix Sabzian ~ Video



0 comments:

Spaghetti in Desi Style


DESI STYLE SPAGHETTI WITH SPICY VEGES !

U NEED FOR SABZI

Half small cabbage cut into fine slices
1 small green pepper cut into fine pieces or squares
1 or 2 tbsp of cooking oil
1/2 tsp rai seeds
1/2 tsp cumin seeds
1/2 tsp kalonji or onion seeds
1 pinch of Ajwaien seeds
1 small onion sliced
1 tbsp GG paste mixed
1/2 tsp haldi
1tsp bhuna zeera pwd
2 tbsp vinegar
1 tbsp soya sauce
little bit of lemon juice optional
v little salt cause we are using other sour ingredients
250g--1/2 packet of spaghetti noodles from 500g
fresh green masala, corriandar and parsley
red chilli flakes for serving with hommous

DIRECTION
Take a pan drop oil when hot add all the dry seeds like zeera,kalonji,rai and ajwaien when starts popping add sliced onion. Fry tiil golden or lightly done,Now add GG paste mix for few seconds add all the cabbage and green pepper pieces.Keep mixing and add all the other spices like zeera pwd,haldi red chilli pwd if u r using.or bit of green chillies,salt.Cover and cook for 10 mins. on low heat.Dont use any water it will release its own.Now add vinegar and soya sauce and lemon juice .Mix well and keep covered for another 5 or 10 mins till its all done.
While you r cooking boil in bit of salty water your noodles with little cooking oil or olive oil is best.
Once done drain and keep for serving.
Now take a big platter and arrange like my picture here .Spread all the noodles in a circular or round in your serving dish and sabzi or vegetables in the centre.Serve with hommous on the top.It goes v well with noodles.Sprinkle with green masala and red chilli flakes.
Enjoy this with any meal v satisfying and tasty.

Tip--- U can use any good mix vegetables of your choice with chicken or on its own !!



0 comments:

Katlama Special


FIRST PREPARE PORI ATTA AS USUAL WITH BIT OF SALT OIL AND WATER KNEAD IT AND LEAVE FOR 15 to 20 MINS
1 CUP OF BESAN KA ATTA OR GRAM FLOUR
1 tbsp crushed chilli pwd
2 tbsp crushed dry dhunya pwd
2 tbsp zeera
1 tsp ajwaien seeds
2 tbsp red tomato paste
2 tbsp anaar dana
2 tbsp mango pwd
1/4 tsp red color
2 tbsp lemon juice
hara dhunya can be used in last its option
1 tsp salt
Make besan ka mixture on thick side with some water adding all the spices mentioned above.Except Anaar dana and hara dhunya which you sprinkle in the last before frying. Press anaar dana with your finger so it gets stick on the paste otherwise they will fall away away during frying !!
Now take a big pera of the dough and roll big round shape of roti for poori.Once the desired size is done just spread besan ka mixture on the whole roti and spread hara dhunya and anardana pieces.Prepare your karahi in advance with oil for deep frying.Once the poori is all done push the poori for frying with some
flat turner or kafgir to lift it up,Its bit tricky u can do it.It may be bit crooked in the beginning but dont be scared u will managed it after 1 or 2 pooris. The besan side should be top side and the bottom of the pori is plain. Fry for 4 to 5 mins each side on medium heat till they are crispy and golden.When you flip or turn the besan side in oil don't be scared the besan will not fall its half cooked now and sticked to the poori.Now both sides are done,Bring it out and keep on a large platter.U dont have to do v big pooris try to roll the size of your big karahi or whatever u can manage easily.The Commercially done extra large pooris are big in size because they have a v big karahis and not the domestic one,the poori is the same only but its a small size !

Cut and serve your pooris with yoghurt raita or mix chatpati sabzi goes v well !!

U can cook this once in a while for special occasion cause its deep fry.Its different and v tasty.

NB--Katlama traditionaly is a celebration bread sell during Mela in villages.Basically its Melay ki roti.When served given into pieces.Its colorful and red or orange in color v typical village colors !!

ENJOY MAKING KATLAMAS !!



0 comments:

Khichri Vegetable Pulao


NEW RECIPE ----KHICHRI VEGETABLE PULAO !!!

FOLLOW THE KHICHRI PULAO RECIPE BELOW -------
I MADE THIS RECIPE IN 2 PARTS

FIRST PART---PREPARE THE MIX VEGETABLES SEPARATELY
I just made the sabzi v basic but not cooked v well. U can cook any vegetable of your choice the common one.Baghar with common spices like zeera, methi , ajwaien and ginger garlic.
I used Tomatoes,potatoes,shredded cabbage,green peppers and peas.I wanted to use baigan or egg plant but they were out of my stock !! Once the sabzi is just basically done not fully cooked. Keep it seprately !!!

SECOND PART
NOW MAKE THE KHICHRI AS USUAL
I used 3 different lentils in this khichri.Moong,
masoor and sabit masoor.Take 2 cups of rice and 1 cup of these three mix daals.Mix together with rice washed and leave to soak for 1 hour.
Do your simple baghar for khichri in oil and onion slices and whole zeera and add your soaked khichri.First pour little water and mix khichri and little salt as well.Cook and add your sabzi mix altogether gently,Be careful when pouring water.Once evereything is mixed and start cooking now turn the heat on the lowest heat on dum. Give at least 20 mins to cook this khichri.
Just check your sabit masoor daal if its soft your khichri is done!!

Serve this khichri with raita and chutney or achar !
This is a whole some food both with lentils and vegetables with rice. Its different but v delicious to eat !! Always check your spices add your chillies according to your taste !!
Enjoy making this new and special vegetarian dish !!



0 comments:

Yeast Dough Paratha


 YEAST DOUGH PARATHA.
Soft milt in your mouth this recipe is easy and tasty. if you don’t like oil just cook it like roti.

 Ingredients

1 cup all purpose flour
1/2-cup whole-wheat flour
3/4-cup water
1/2 tsp yeast
1/4 tsp salt
Oil for frying

METHOD
IN a large mixing bowl, combine flour, yeast, salt, and add want little by little and mix with a wooden spoon  to form dough.

Knead the dough. For 10 minutes cover and let it rise.

You can knead the dough in the night and put in refrigerator and roll it in the morning

Then fry them on both sides until golden, serve warm.

Note.

For this yeast paratha, you can get 1 dough ball of everyday naan, and fry it for the first time

Then make more if you like.

Preparation  time:10 minutes plus 1 hour
Cooking time:15
Serves 4








0 comments:

A Cup of Tea Pakistani Style


A cup of tea.
When it comes to drinks my most favorite drink in the whole world is black tea.
All my family members know that I can’t live without tea. It’s a simple pleasure to have a big mug of tea seat in my favorite recline sofa watching pound with all those ducks and birds playing in the water.
Back home tea is our custom ,serve  a fine  cup of tea for everyone who visit .
And I remember in my home guest were coming all day ,so we never stops making tea from morning to night and there are many thing we serves with tea a lots of appetizers which usually come from store.
But the best part is breakfast  when we make paratha[fry bread ] and a big kettle of black tea.


So make  a custom of tea in your home  choice a time when have plenty of time relax and   make few appetizers spread a nice table cloth ,set back and enjoy.

Simple chai


Simple black tea or everyday tea this is simple recipes which I drink everyday
ingredients:
2 cups hot water
½ cup boiled milk
 Sugar or honey according to taste
 2 tea bags
2 large tea mugs
Method:
Arrange tea bags in cup or teakettle.  .add sugar or serve sugar bowl and pour the boiling water over the tea bag stir and serve milk separately along the tea so gusts can pour the milk and sugar according to there own desire and serve fresh tea enjoy every sip of it.

Doodh -patti chai


ingredients:
2 cups milk
1/2 cup water
4 tsp sugar
2 cardamom crushed
1 1/2 tsp black tea leaves
method:
In sauce  pan add milk water sugar and cardamom.
add tea leaves stir and let it boil for 1 minute  off the flame cover for another  1 minute pour in cups .

















10 comments:

چکن سبزی میکرونی


چکن سبزی میکرونی 
اجزا: 
میکرونی ایک پیکٹ
بغیر ہڈی کے گوشت: آدھ پاؤ (یہ میں نے اندازے سے لکھا ہے کیونکہ میں ناپ تول کر نہیں ڈالتی)
پیاز ایک سے دو چھوٹے۔ باریک کاٹ لیں۔
سبزیاں (شملہ مرچ، مٹر، گاجر، سبز گوبھی، بروکلی یا بند گوبھی) حسبِ ضرورت
×
فریج میں جتنی سبزیاں ہوں ڈش میں ڈالی جا سکتی ہیں۔ سرخ اور پیلی شملہ مرچ ذائقے کے ساتھ ساتھ ڈش کی خوبصورتی میں بھی اضافہ کرتی ہیں۔
ٹماٹر : ایک سے دو
کالی مرچ، نمک حسبِ ذائقہ
سویا سوس، چلی سوس، سرکہ حسبِ پسند
کوکنگ آئل

آپشنل:
سرخ مرچ
آریگیبنو
رائی
کری پاؤڈر

ترکیب:
  1. برتن میں پانی ابلنے کے لئے رکھیں۔ ابال آنے پر میکرونی شامل کر دیں اور گلنے تک ابلنے دیں۔(عموماً تقریباؐ 10 سے 15 منٹ تک میکرونی نرم ہو جاتی ہیں)۔ اب انہیں چھلنی یا ٹوکری میں نکال لیں اور ٹھنڈے پانی سے گزاریں۔ ایک الگ برتن میں ڈال کر ایک چمچ تیل کا شامل کر کے مکس کر لیں تاکہ یہ آپس میں جڑیں نہیں۔
  2. سزیاں اگر تازہ ہیں تو باریک کاٹ لیں اور ابال کر حسبِ ضرورت نرم کر لیں ( فروزن سبزیوں کی صورت میں مائیکرو ویو میں پانچ سے سات منٹ تک رکھ کر نرم کر لیں یا حسبِ ضرورت ابال لیں) اور پانی سے نکال کر الگ برتن میں رکھ لیں۔
    × اگر میکرونیز کو جُوسی بنانا ہو تو سبزیوں کو ابالتے ہوئے دو ٹماٹر شامل کر لیں۔ بعد میں انہیں چھیل کر کُچل لیں۔
  3. برتن میں ایک چمچ تیل گرم کریں اور چکن کی بوٹیاں ڈال کر فرائی کریں۔دو تین منٹ کے اندر بوٹیاں حسبِ ضرورت نرم ہو جائیں گی۔ ان کو ایک برتن میں نکال لیں۔
  4. دو چمچ تیل گرم کریں۔ اگر چاہیں تو رائی شامل کر لیں۔ جب دانے کڑکڑانے لگیں تو پیاز شامل کر لیں۔
  5. رائی شامل نہ کرنے کی صورت میں تیل گرم ہونے کے بعد پیاز شامل کر لیں۔ پیاز ٹرانسپیرنٹ ہو جائیں تو لہسن شامل کر کے خوشبو آنے تک پکائیں (لہسن شامل کرنا بھی آپشنل ہے)۔
  6. اب ادرک شامل کریں۔ کالی مرچ، سرخ مرچ ، آریگینو، کری پاؤڈر اور نمک ڈالیں۔
  7. پھر سرکہ، سویا سوس اور چلی سوس شامل کر لیں۔
  8. ٹماٹر کاٹ کر ڈالیں۔ اگر ڈش تھوڑی جُوسی چاہتے ہیں تو ٹماٹر ڈالنے کی ضرورت نہیں۔ بلکہ ابلے ہوئے ٹماٹر کو چھیل کر ہلکا سا کُچل لیں اور شامل کر لیں۔
  9. اب ایک ایک کر کے سبزیاں شامل کریں اور اچھی طرح مکس کر لیں۔
  10. آخر میں چکن اور میکرونی شامل کریں۔ اور مکس کر لیں۔
  11. ڈش تیار ہے ۔ کھانے کے لئے پیش کر دیں۔
  • یہ ڈش کیچ اپ چٹنی کے بغیر بھی پیش کی جا سکتی ہے۔ لیکن اگر ساتھ میں کچھ پیش کرنا چاہیں تو ٹماٹو کیچ اپ رکھ لیں۔
  • اس کے علاوہ ایک برابر مقدار میں مسٹرڈ پیسٹ اور شہد کو مکس کر کے سوس بنائی جا سکتی ہے۔ یہ میٹھی ہو گی۔
  • اگر نمکین چاہئیے تو اسی میں کوئی بھی چلی (ہاٹ) سوس شامل کر لیں۔
  • ایک اور طرح کی چٹنی ٹماٹو کیچ اپ اور مایونیز کو مکس کر کے بنا سکتے ہیں۔
  • اگر اس ڈش کو مزید دیسی بنانا ہو تو اکثر لوگ میکرونیز ابالتے ہوئے ہلدی اور نمک بھی شامل کرتے ہیں۔ اور آخر میں ہرا دھنیہ بھی ڈالتے ہیں۔
  • آریگینو کا ایک اپنا مخصوص ذائقہ ہے۔ کچھ لوگ اسے پسند کرتے ہیں اور کچھ نہیں۔ اس لئے اس کو آپشنل میں رکھا ہے۔
  • عموماً دیسی انداز میں میکرونی بناتے ہوئے اپنے مصالحے زیادہ شامل کرتے ہیں اور سرکہ اور دیگر سوسز نہیں ڈالتے۔ لیکن اگر آپ بناتے ہوئے پاک چین دوستی زندہ باد گنگنا رہے ہوں تو ان اضافی اجزاء کے ساتھ ساتھ چائنیز نمک بھی شامل کر سکتے ہیں۔
  • میکرونیز اور سبزیوں کو زیادہ نہ پکائیں۔ ذائقے میں فرق آ جاتا ہے۔



0 comments: